Executieve vaardigheden versterken met spelvormen

Vaardigheden ontwikkel je door iets nieuws te doen. Als alles in het leven vanzelf gaat en op school de lesstof te gemakkelijk is, kunnen kinderen hun (executieve) vaardigheden niet ten volle ontwikkelen. Hoogbegaafde kinderen lopen vaak voor op hun leeftijdsgenoten en hebben daarom nood aan andere taken en opdrachten om hun taakinitiatie, doorzettingsvermogen, doelgerichtheid, concentratie, werkgeheugen en metacognitie te ontwikkelen. Spellen en speelse werkvormen kunnen die uitdaging op hoog niveau geven.

De vorming is opgebouwd uit vier afzonderlijke dagen.

Heb je nog geen of weinig begrip van executieve functies? Dan kan je tijdens de eerste dag heel wat leren, we staan stil bij alle executieve vaardigheden en leggen de link naar de praktijk. Op de tweede dag van de training gaan we een stuk dieper in op de verschillende executieve vaardigheden en gaan we ze ook zelf ervaren. Zodat we ons beter bewust worden van waar onze leerlingen/kinderen tegenaan lopen.

Op dag drie kun je de kennis die je al hebt over executieve vaardigheden mee inzetten om kinderen te coachen aan de hand van spellen en spelvormen. We gaan de theorie linken van de verschillende vaardigheden heel concreet linken aan verschillende spellen. Je leert ook zelf stilstaan bij verschillende spellen en de toepasbaarheden benoemen. Je krijgt ook input om kritisch te gaan nadenken over het opstellen van een profiel m.b.t. executieve functies bij een leerling. Tijdens deze dag is er al wat ruimte om zelfstandig, coachend aan de slag te gaan. Jullie kunnen met elkaar de opgedane kennis oefenen. Je coacht de andere deelnemers bij het spelen van een spel.

De vierde dag gaan we aan de slag  met heel concrete casussen uit het werkveld en gaan we als groep mogelijke spellen linken en kan er ook geoefend worden. Deze laatste dag is echt bedoelt om heel concreet met jullie eigen casussen te kunnen oefenen en om met geïntegreerde kennis terug te keren naar het werkveld.

Maar onze leerplandoelen dan? We kunnen toch niet gewoon spelen?

Wat mag je verwachten

Na afloop kun je kinderen begeleiden bij het ontwikkelen van hun executieve vaardigheden met groeps-, bord-, denk- en redeneerspellen. Je hebt je de theorie van Dawson & Guare eigen gemaakt en kan deze direct toepassen in je klas of praktijk. Je hebt kennisgemaakt met materialen en werkvormen die je hierbij kunt gebruiken.

Daarnaast krijg je al spelend inzicht in jouw eigen executieve vaardigheden en ervaar je het effect van spel bij jezelf.

Je bent in staat om:

 • De verschillende executieve vaardigheden te herkennen die in een bepaald spel getraind kunnen worden;
 • Spellen aan te passen zodat je expliciet aandacht besteedt aan executieve vaardigheden;
 • Te onderbouwen wat het trainen met spellen tot een effectieve coaching methode maakt;
 • Een growth mindset te stimuleren;
 • Deze vorm van coaching te gebruiken voor het stimuleren van helpende gedachten.

Waar gaat het door?

De Praktijk / Mix Kids
Oostrozebekestraat 114
8770 Ingelmunster

Wanneer komen we samen?

 • Dag 1 – 22/10/2022 – Algemene introductie executieve vaardigheden
 • Dag 2 – 24/10/2022 – Verdiepende begripsvorming executieve vaardigheden
 • Dag 3 – 25/10/2022 – Coachende werkvormen
 • Dag 4 – 29/10/2022 – Coachende werkvormen toepassen op de eigen casussen

De dagen starten telkens om 9u30 en eindigen om 16u.

Prijs?

 • 4-daage training: € 500
 • Enkel dag 1: € 150
 • Enkel dag 2, 3 en 4: € 400
 • Enkel dag 2 en 3: € 300
 • Enkel dag 1, 2 en 3: € 400
 • Enkel dag 1 en 2: € 300

Een broodjeslunch, thee, koffie en water zijn inbegrepen.

Deze bedragen zijn excl. 21%BTW

Wie zijn wij?

Trainer

Organisator

Coördinator & creatief coach

Meer info