Wist je dat je executieve vaardigheden kunt trainen op een leuke manier?
Vaardigheden ontwikkel je door iets nieuws te doen. Als alles in het leven vanzelf gaat en op school de lesstof te gemakkelijk is, kunnen kinderen hun (executieve) vaardigheden niet ten volle ontwikkelen. Hoogbegaafde kinderen lopen vaak voor op hun leeftijdsgenoten en hebben daarom nood aan andere taken en opdrachten om hun taakinitiatie, doorzettingsvermogen, doelgerichtheid, concentratie, werkgeheugen en metacognitie te ontwikkelen.
Spellen en speelse werkvormen kunnen die uitdaging op hoog niveau geven. Neem nu het bordspel Paleo uit een vorig blogbericht. Behalve samenwerken en overleggen kan je bij zo een complex bordspel ook de executieve vaardigheden oefenen:
- Organisatie: er zijn heel wat onderdelen in dit spel, die elk een plaats moeten krijgen, toegankelijk voor alle spelers
- Timemanagement: Het spel speelt in verschillende fictieve dagen, je moet kunnen inschatten wanneer bepaalde acties zeker moeten gebeuren om de dag te ‘overleven’.
- Planning/prioritering: wat zijn de tussenstappen, waar gaan we eerst op inzetten en wat vervolgens,
- Werkgeheugen: de verschillende fasen van het spel en van de rondes onthouden, de verschillende acties onthouden, onthouden welke grondstoffen je moet verzamelen, onthouden welke kaarten in de dek zitten, het plan dat je samen maakte en bijstelde onthouden,…
- Doelgerichtheid: je werkt samen aan een doel (de grottekening vervolledigen), je moet dus in tussenstappen gaan denken om dit doel te bereiken.
- Metacognitie: nadenken over de eigen en de groepsstrategie en deze bijsturen indien nodig om het doel te kunnen behalen
- Flexibiliteit: afhankelijk van de kaarten, opdrachten en beslissingen van andere spelers moet je vaak je plan bijsturen en je focus en tussendoel veranderen.
- Emotieregulatie: wat als de ander niet jouw strategie volgt, wat als je niet de kaart draait die je nodig hebt, wat als één van je bewoners dood gaat, wat als …
- Volgehouden aandacht: het is een langer spel, waarbij je ook de stappen van de medespelers moet mee volgen.
Wil je graag zelf aan de slag met spellen? Maar weet je niet onmiddellijk hoe je dit coachend en onderbouwd kan aanpakken? Wil je het graag linken aan je leerplandoelen? Wil je op individueel niveau van de leerling werken of net met de hele groep?
Meld je dan aan voor onze vierdaagse training “Executieve vaardigheden versterken met spelvormen“
Heb je nog geen of weinig begrip van executieve vaardigheden? Wil je het verschil ontdekken tussen functies en vaardigheden? Dan kan je tijdens de eerste dag heel wat leren, we staan stil bij alle executieve vaardigheden en leggen de link naar de praktijk. Op de tweede dag van de training gaan we een stuk dieper in op de verschillende executieve vaardigheden en gaan we ze ook zelf ervaren. Zodat we ons beter bewust worden van waar onze leerlingen/kinderen tegenaan lopen.
Op dag drie kun je de kennis die je al hebt over executieve vaardigheden mee inzetten om kinderen te coachen aan de hand van spellen en spelvormen. We gaan de theorie linken van de verschillende vaardigheden heel concreet linken aan verschillende spellen. Je leert ook zelf stilstaan bij verschillende spellen en de toepasbaarheden benoemen. Je krijgt ook input om kritisch te gaan nadenken over het opstellen van een profiel m.b.t. executieve functies bij een leerling. Tijdens deze dag is er al wat ruimte om zelfstandig, coachend aan de slag te gaan. Jullie kunnen met elkaar de opgedane kennis oefenen. Je coacht de andere deelnemers bij het spelen van een spel.
De vierde dag gaan we aan de slag met heel concrete casussen uit het werkveld en gaan we als groep mogelijke spellen linken en kan er ook geoefend worden. Deze laatste dag is echt bedoelt om heel concreet met jullie eigen casussen te kunnen oefenen en om met geïntegreerde kennis terug te keren naar het werkveld.
Inschrijven kan via deze link.